Suomen media uutisoi Trumpista väärin
… eli tässä totuus republikaanien esivaalikisan numeroiden takana.
Ron DeSantis esittelee Donald Trumpille kuvaa Valkoisessa talossa huhtikuussa 2020. Kuva: Trump White House.
Tämä teksti piti kirjoittaa jo joulukuussa.
Tuolloin harhaanjohtavasti otsikoitu STT:n juttu lävisti lähes koko suomalaisen mediakentän. ”Trumpille luettiin uusia madonlukuja – republikaanien nouseva tähti repinyt suuren eron gallupeissa”, uutisoitiin USA Todayn ja Suffolkin tekemästä kyselytutkimuksesta.
Kyseisessä mielipidetutkimuksessa Floridan kuvernööri Ron DeSantis johti entistä presidenttiä Donald Trumpia noin 23 prosenttiyksiköllä.
Uutiseen itseensä ei mahtunut Morning Consultin samalta päivältä oleva mielipidemittaus, jossa Trump löi DeSantisin 17–20 prosenttiyksiköllä kyselypäivästä riippuen.
Tarkoituksenani ei ole haukkua yksittäistä uutista, vaan muistuttaa lukijaa Yhdysvaltojen mielipideilmaston mittaamisesta yleisesti. Yksittäiset gallupit harvoin kertovat koko totuutta siitä, kuka oikeasti on vahvoilla vaaleissa.
Tässä siis varhainen opas republikaanien esivaalikisaan puolueen presidenttiehdokkuudesta vuodelle 2024.
Mitä numerot kertovat?
Mielipidemittauksissa on nähtävillä mielenkiintoinen ilmiö.
Kyselyissä yleisesti näyttää siltä, että Trumpin ja DeSantisin kaksintaistelussa DeSantis totisesti näyttää vahvemmalta. Kokosin alle vertailua Fivethirtyieightin parhaiksi luokitelluilta kyselijöiltä, kuinka DeSantis pärjää Trumpia vastaan eri kysymyksenasetteluissa.
Näyttää tällä hetkellä siltä, että DeSantis näyttää olevan vahvoilla, kun äänestäjiä pyydetään valitsemaan kahden ehdokkaan väliltä, eikä muita vaihtoehtoja anneta.
Taulukkoon koottu Fivethirtyeightin aineistosta A-luokituksen saaneet mielipidemittaajat joulu–helmikuulta.
Kuitenkin isolla ehdokaskentällä näyttää siltä, että Trump hyötyisi enemmän. Kun äänestäjille antaa mahdollisuuden valita Florida-kaksikon lisäksi Mike Pence, Tim Scott, Mike Pompeo, Ted Cruz tai vaikkapa ainoa virallisesti Trumpin haastanut Nikki Haley, vaikuttaa Trump hyötyvän tästä.
Mielipidemittauksista voidaan vetää se johtopäätös, että Trumpin kannattaa toivoa mahdollisimman laajaa vastustajajoukkoa ensi vuoden esivaaleihin. Asetelmaksi näyttäisi muodostuvan Trump vastaan muut. Ja mitä enemmän muita on, sitä enemmän muut-puolen äänet jakautuvat keskenään.
Tämä on ongelma, sillä republikaanien esivaaleissa vaalidelegaatteja ei jaeta niin usein suhteellisesti äänimäärän mukaan kuin demokraattien esivaaleissa. Osavaltiot eroavat toisistaan, mutta yleisesti ottaen republikaaneilla eniten ääniä saanut saa myös osavaltion kaikki delegaatit itselleen. Demokraateilla delegaattien osuus vastaa useimmiten esivaalissa saatua äänipottia.
Siksi Donald Trump nappasi presidenttiehdokkuuden vuonna 2016. Hän ei saanut yli puolta annetuista äänistä, mutta Trump sai eniten ääniä. Siksi hän voitti esivaalin ja lopulta Hillary Clintonin.
Mikä Trumpin asema on?
Yhdellä sanalla: heikentynyt.
Vielä viime vuoden alussa Trump oli republikaanien kuninkaantekijä, joka käytännössä valitsi puolueen ehdokkaat vaa’ankieliosavaltioihin. Nyt Trumpin asemaan heikentää paitsi heikko vaalimenestys, myös lukuisat oikeusjutut joita pusketaan maaliin ennen 2024-esivaalimittelön täyttä höyryyntymistä.
Trumpin kannatuksen epävarmuudesta kertoo hänen suosionsa heitteleminen. The New York Timesin vaalianalyytikko Nate Cohn kirjoitti helmikuun alussa The Tilt -uutiskirjeessä, että Trumpin suosio eri mielipidemittauksissa heittelee jopa 30 prosenttiyksikköä.
Toisin kuin DeSantis-kysymyksessä, Trumpin suosioon ei näy Cohnin mukaan löytyvän järkeviä selittäviä syitä.
Trumpia ei kuitenkaan voi aliarvioida. Hän on ollut republikaanien kiistaton johtaja vuoden 2016 vaalivoittonsa jälkeen. Kuka tahansa muu olisi kolmen peräkkäisen vaalitappion jälkeen heitetty syrjään. Kannattajat eivät kuitenkaan ole hylänneet Trumpia. Siksi republikaanien on todella hankala pistää hänelle kampoihin.
Trumpilla on käytössään innostunut kannattajakunta ja kampanjakoneisto, jolla on mahdollisuus murskata vastustajat.
Mitkä asiat voivat vielä vaikuttaa?
Tavallisen esivaalikierron kannalta oleellista on, kuinka moni lähtee lopulta haastamaan Trumpia. Ehdokaskenttä saattaa olla laaja. Se oli iso jo vuonna 2016, eikä Liz Cheneyn tai John Boltonin kaltaisten henkilöiden ehdokaspunninta vihjaa, että kenttä jäisi kapeaksi tälläkään kertaa.
Kentän laajuuden lisäksi merkittävää on, oppivatko republikaanit virheistään. Vuonna 2016 liian moni ehdokas sinnitteli mukana liian pitkään ojentaen Trumpille voiton. Vuonna 2020 demokraattisen puolueen ehdokkaat luopuivat kisasta käytännössä yhtenä iltana ja takasivat näin Joe Bidenin presidenttiehdokkuuden Bernie Sandersin sijaan.
Oleellista on myös, ottaako republikaaninen puolue organisaationa kantaa ehdokkaaseen. Vuonna 2016 Trumpin vastustus jäi puolueen jäsenten harteille, eikä puolue ottanut edes pahimpien skandaalien kohdalla negatiivista kantaa Trumpiin. Tällä kertaa viesti joko Trumpin puolesta tai uuden sukupolven suosimisesta voisi heilauttaa vaakaa.
Kannattaa myös seurata, kuinka Trumpin oikeustaistojen käy. Georgiassa käytävästä mahdollisen vaalirikoksen tutkinnasta on luvassa lisätietoa jo tällä viikolla. Trump pelkää oikeasti sitä, kuinka hänen käy.