2 asiaa, jota Trumpista ei ymmärretä

… eli miksi Trump vetoaa ja millainen Trumpin toinen kausi olisi. Mukana myös katsaus mielipidemittauksiin.

Dalle AI generated picture of photorealistic White House in Washington DC with carnival and mad clowns playing in the front yard viewed from afar from Pennsylvania Avenue

Sirkus Valkoisen talon etupihalla. Tehty Dalle-tekoälyllä. Syöte: photorealistic White House in Washington DC with carnival and mad clowns playing in the front yard viewed from afar from Pennsylvania Avenue

Donald Trumpista liikkuu paljon ajatuksia tällä hetkellä. Ainakin väistämättömyys tuntuu yhdeltä sellaiselta.

Trumpin johto republikaanien esivaaleissa on massiivinen. Fivethirtyeightin mielipidemittausten keskiarvossa Trumpin kannatus on pysynyt 50–54 prosentin tuntumassa huhtikuun alusta lähtien. Floridan kuvernööri Ron DeSantis tuntui vielä kesän alussa mahdolliselta haastajalta, mutta nyt DeSantisin kannatus on lähtenyt luisumaan niin pahasti, että nousu näyttää mahdottomalta. Ainakin esivaalin voittamisen näkökulmasta.

Trumpin johto DeSantisiin onkin lähes 40 prosenttiyksikköä. Tällaista eroa DeSantis tai kukaan muukaan Trumpin haastajista ei pysty kuromaan umpeen.

Mielipidemittausten keskiarvo Fivethirtyeight-sivustolla. Trump johtaa, DeSantis toinen, Ramaswamy kolmas ja muut perässä.

Republikaanien esivaalitilanne 10. elokuuta. Lähde: Fivethirtyeight.

Heidän ainoa toivonsa on, että Trump tuomittaisiin jostain riittävän vakavasta rikoksesta ennen kuin esivaalien delegaattienemmistö on hänen plakkarissaan. Tai sitten, että Trumpin terveydelle tapahtuisi jotain. Kumpikin vaikuttaa tällä hetkellä lievästi sanottuna toiveajattelulta.

Mutta käännetään katse esivaalien staattisuudesta kohti Trumpia. Tuntuu nimittäin siltä, että Trumpissa on kaksi piirrettä, joista ei hirveästi suomalaisessa tai usalaisessa mediassa puhuta. Ensimmäinen selittää sitä, miksi Trump on niin suosittu republikaanien joukossa. Toinen sitä, millaiseen perikatoon Trumpin toinen kausi voisi republikaanipuolueen ajaa.


Sosiaalipolitiikka

Trumpin sosiaalipolitiikka eroaa huomattavasti muusta republikaanieliitistä.

Vielä vuonna 2012 silloinen republikaanijohto halusi uudistaa Medicare-terveysvakuutusjärjestelmää niin, että alle 65-vuotiaille henkilöille terveysvakuutus muuttuisi joko vähemmän kattavaksi tai kalliimmaksi. Samalla tietysti hankkiuduttaisiin eroon Barack Obaman kaudella hyväksytystä ACA-terveydenhuoltouudistuksesta. Yksi esimerkki siitä, kuinka republikaanit tekisivät perinteistä konservatiivipolitiikkaa hoitamalla valtiontaloutta kuntoon leikkaamalla sosiaaliturvasta.

Sitten tuli Trump. Vuoden 2016 kampanjassa Trump lupasi kylläkin kumota ACA:n, mutta lupasi korvata sen halvemmalla ja paremmalla sosiaalivakuutusjärjestelmällä. Olkoon lupaus miten ristiriitainen tahansa, Trump antoi kannattajilleen lupauksen paremmasta tulevaisuudesta.

Pitää huomioida, että Trumpin kanta eroaa jossain määrin myös Maga-porukasta. Esimerkiksi edustajainhuoneen radikaaliryhmän Freedom Caucusin jäsenet halusivat vuonna 2017 ulottaa sosiaaliturvaleikkaukset syvemmälle kuin ACA:n kaatamiseen.

Tällä hetkellä sosiaaliturvaleikkaukset ovat ainakin nimellisesti täysin pois republikaanien pöydällä. Kevään velkakattoväännön tuloksena joihinkin valtion tukiohjelmiin tehtiin pieniä viilauksia republikaanien vaatimuksesta. Trump kuitenkin vaati velkakattoväännön aikana, että Medicare ja Medicaid jätetään rauhaan.

Trump on jopa käyttänyt DeSantisin aiemmin ajamia sosiaaliturvaleikkauksia lyömäaseena tätä vastaan. Ja mielipidemittaukset kertovat, kumman kanta on johdossa.


Trumpin 2. kausi olisi valtakamppailu

Donald Trump olisi toisella presidenttikaudellaan rampa ankka, ja sekoilun määrä maksimoituisi. Pohditaanpa.

Trumpin ensimmäisen kauden aikana eli toive toisesta kaudesta. Uudelleenvalintakampanja lyötiin käyntiin heti virkaanastujaisten jälkeen. Tiedettiin, että Trump lähtisi hakemaan jatkokautta, ja olisi istuvana presidenttinä etulyöntiasemassa 2020-kisassa. Koko puoluekoneisto ryhmittyi presidentin ympärille.

Yhdysvaltojen perustuslaki estää ketään hakemaan presidentiksi kolmannelle kaudelle. Jos Trump tulisi valituksi marraskuussa 2024, alkaisi armoton valtakamppailu republikaanipuolueen sisällä. Yrittäisikö Ron DeSantis sittenkin mini-Trumpina saada mestarinsa hyväksynnän? Suosisiko Trump jotakuta muuta, vaikka tulevaa varapresidenttiään hänen seuraajakseen? (Btw, Tim Scottin ja Nikki Haleyn taktiikoissa alkaa nyt olla oikeasti järkeä!) Pyrkisikö republikaanipuolue entistä trumpilaisempaan suuntaan vai alkaisiko paluu “normaaliin” kauppakamarirepublikaaniuteen?

Valtakamppailusta tulisi armoton. Samaan aikaan Valkoisessa talossa tapahtuisi.

Media on jo kertonut, kuinka Trump haluaisi keskittää valtaa itselleen koko liittovaltion tasolla. Olisiko puolue mukana keskittämässä valtaa yhdelle kuninkaanomaiselle henkilölle? Mitä tapahtuisi presidentin ja oikeusministeriön suhteelle? Kiihtyisikö Yhdysvaltojen ulkopolitiikan suunta, kuten kävi Trumpin ensimmäisellä kaudella? Pystyisikö republikaaninen senaatti vastustamaan Trumpin mahdollista, hmm, tuhoisalta vaikuttavaa Ukraina-politiikkaa?

Trump voisi mahdollisesti muokata presidentin virkaa mullistavasti, vaikka istuisikin vallassa vain neljä vuotta. Ja samalla republikaanipuolueen pitäisi määritellä, mitä se haluaa tulevaisuudessa olla Trumpin jälkeen.

Edellinen
Edellinen

Republikaanipuolue murenee silmiemme edessä

Seuraava
Seuraava

Mitä, jos Trumpia on tulkittu väärin?